با نحوه نوشتن مقدمه کتاب خوب آشنا شو

وقتی تصمیم به چاپ کتاب می گیرید، نگارش بخش‌های مختلف کتاب را آغاز می کنید. باید به قسمت مقدمه توجه ویژه‌ای داشته باشید. نگارش این بخش باید به‌درستی و بادقت بسیار زیادی انجام شود. چون مقدمه جزو اولین قسمت‌هایی از کتاب است که مخاطب آن‌ها را می‌بینید و مطالعه می‌کند. در نتیجه تأثیر بسزایی روی جذب او خواهد داشت. دانستن نحوه نوشتن مقدمه کتاب بسیار مهم بوده و حتماً باید نکات مربوط به آن را بدانید. در ادامه مطلب تمامی این نکات را به شما می‌گوییم تا اطلاعات کافی درباره این موضوع را به دست آورید.

مقدمه کتاب

ابتدایی‌‎ترین سؤالی که می‌توان درباره این موضوع مطرح کرد، این است که اصلاً مقدمه کتاب چیست؟ و چه تعریفی دارد؟ در پاسخ به این سؤال باید گفت که مقدمه بخش بسیار مهمی از کتاب است که در قسمت ابتدایی آن قرار می‌گیرد. هر کتاب یا موضوعی نیاز به یک مقدمه دارد. درست مانند همین مطلبی که در حال مطالعه آن هستید. مقدمه به مخاطب می‌گوید که به طور خلاصه در ادامه متن کتاب یا مقاله، قرار است درباره چه چیزهایی صحبت شود و این متن به چه چیزهایی می‌پردازد؟

 

تعریف مقدمه یک کتاب

 

نحوه شروع مقدمه بسیار مهم و حیاتی است. چون اولین جملاتی که مخاطب آن‌ها را مطالعه می‌کند، باعث ایجاد دید اولیه‌ای از کتاب می‌شود. پس خیلی مهم است که دیدگاه مخاطب نسبت به کتاب خوب باشد. چون باعث ترغیب بیش¬تر او به مطالعه کتاب می‌شود. وقتی که مخاطب بداند در کتاب قرار است درباره چه چیزهایی صحبت شود، درک خوبی نسبت به ساختار محتوایی آن پیدا کرد و کتاب را مطالعه خواهد کرد؛ بنابراین نباید از اهمیت مقدمه غافل شد.

مقدمه کتاب چه ساختاری دارد؟

یکی از نکات بسیار مهمی که درباره نحوه نوشتن مقدمه کتاب باید بدانید، این است که در نوشتن آن باید چه ساختاری را رعایت کنید؟ پاسخ به سؤال بسیار ساده است. مقدمه در ابتدا نیاز به ساختار دارد. همچنین بعد از آن باید ارائه مطلب را انجام دهید. دقت داشته باشید که مقدمه نوشتن، نوعی مهارت به شمار می‌رود و شما باید مهارت نوشتن مقدمه را بدانید.

 

آشنایی با ساختار یک مقدمه

 

لازم به ذکر است که حجم مقدمه از دیگر موارد مهمی که در لیست ساختار مقدمه قرار می‌گیرد. در نتیجه لازم است که حجم به‌اندازه باشد. حجم مقاله، نباید آن‌قدر کوتاه باشد که اطلاعات کافی را منتقل ندهد و نه آن‌قدر طولانی باشد که باعث خستگی مخاطب شود. چون زیاد نوشتن می‌تواند برای خواننده ابهام ایجاد کند و پیام به‌درستی به او نرسد.

نحوه نوشتن مقدمه کتاب

یکی از سؤالات بسیار مهمی که دررابطه‌با نحوه نوشتن مقدمه کتاب مطرح می‌شود، این است که چطور می‌توان مقدمه خوبی نوشت؟ در ابتدا توصیه می‌شود که مقدمه کتاب‌های معروف را مطالعه کنید. این کار باعث می‌شود که ایده‌هایی در ذهنتان ایجاد شود و بهتر مقدمه کتاب را بخوانید. در ادامه چند کتاب بسیار معروف که مقدمه‌های بسیار خوبی دارند را به شما معرفی می‌کنیم:

بربادرفته
خوشه های خشم
سووشون
سمفونی مردگان

مقدمه‌هایی که در این کتاب‌ها نوشته شده‌اند، از بهترین نمونه‌هایی هستند که می‌توانید آن‌ها را مطالعه کنید تا با شیوه نوشتن یک مقدمه خوب آشنا شوید. مقدمه اهمیت بسیار زیادی در چاپ دارد و اگر این کتاب‌ها را مطالعه کرده باشید، قطعاً به اهمیت این موضوع پی خواهید برد.

در مقدمه باید مطالبی گفته شود که در طول متن کتاب قرار است به طور کامل و مفصل درباره آن‌ها توضیح داده شود. برای نوشتن یک مقدمه خوب، لازم است که نویسنده خلاقیت داشته باشد. خلاقیت نویسنده باعث توجیه شدن مخاطب برای مطالعه کتاب می‌شود. مخاطب با خواندن مقدمه خوب، متوجه می‌شود که چرا کتاب را باید بخواند و با خواندن آن به چه چیزهایی دست پیدا می‌کند؟
یکی از اصول بسیار مهمی که در نحوه نوشتن مقدمه کتاب باید رعایت کنید، این است که به سؤالات اصلی و ابتدایی درباره کتاب در مقدمه پاسخ داده شود. اولین و اصلی‌ترین سؤالی که پیش می‌آید، این است که این کتاب چرا و به چه دلیل نوشته شده است؟ دلیل نوشتن کتاب باید به‌صورت صادقانه ذکر شود. در این صورت خواننده برای خواندن کتاب، قانع می‌شود.

اصول و نکاتی که در نوشتن مقدمه می‎توان به کاربرد

اصول و نکات نوشتن مقدمه

یکی از اصولی که در نوشتن مقدمه باید مدنظر قرار بگیرد، مطالبی است که نویسنده می‌تواند در مقدمه آن‌ها را بنویسید. برای نوشتن یک مقدمه خوب، می‌توان از مطالبی مثل موارد زیر استفاده کرد:

اهمیت مطالعه کتاب
تأثیری که می‌تواند روی زندگی خواننده داشته باشد
درصورتی‌که کتاب چندین بار چاپ شده باشد، می‌توان از تفاوت نسخه‌های جدید و قدیم کتاب گفت.
روش تحقیقی که برای نوشتن این کتاب به کار گرفته شده است.
تجربیات و آموخته‌های خود
منابعی که استفاده شده است
مدت زمانی که برای تألیف کتاب صرف شده است
تشکر از کسانی که در نوشتن و تهیه کتاب کمک کرده‌اند.
ارائه پیشنهاداتی دررابطه‌با مطالعه کتاب

یکی از نکات بسیار مهمی که در نحوه نوشتن مقدمه کتاب باید حتماً مدنظر خود قرار دهید، این است که مقدمه را کوتاه و خلاصه بنویسید. قرار نیست که تمام مطالب موجود در کتاب را در مقدمه ذکر کنید. بلکه باید به کلیات بپردازید و همچنین متن به‌گونه‌ای باشد که ذهن مخاطب بیش¬تر درگیر شود. به این صورت برای اطلاع بیش¬تر، تمام متن را مطالعه می‌کند. البته قاعده خاصی برای طول مقدمه مشخص نشده است و این مورد به خود نویسنده بستگی دارد اما بهتر است که خیلی طولانی نباشد.

تعریف موضوع کتاب

یکی دیگر از نکاتی که در نوشتن مقدمه می‌تواند اهمیت بسیار زیادی داشته باشد، تعریف مسئله و موضوع کتاب است. به این معنی که در مقدمه مسئله‌ای را مطرح کنید و همچنین بگویید که در این کتاب می‌خواهید به همین مسئله بپردازید. در واقع موضوع کتاب شما باید برای بیان و بررسی همان مسئله باشد. همچنین می‌توانید در مقدمه این توضیح را هم اضافه کنید که چطور می‌خواهید راه‌حل مسئله را ارائه دهید. در واقع می‌توانید سؤال و فرضیه تحقیق را در مقدمه توضیح دهید.
یکی دیگر از ایده‌های خوبی که می‌توان در نحوه نوشتن مقدمه کتاب پیاده کرد، این است که می‌توانید پروسه نوشتن کتاب در مقدمه را توضیح دهید. یکی دیگر از ایده‌هایی که در مقدمه کتاب می‌توانید به کار ببرید، این است که از اتفاقاتی که در این مسیر برایتان رخ‌داده بگویید تا متن جذابیت بیش¬تری برای خواننده داشته باشد.

مقدمه و پیشگفتار

در بعضی از کتاب‌ها، نویسنده بخشی به‌عنوان پیشگفتار اضافه می‌کند. لازم به ذکر است که نوشتن پیشگفتار، برای تمامی کتاب‌ها لازم نیست. به‌عنوان‌مثال، کتابی که موضوع آن تخیلی باشد، نیازی به پیشگفتار ندارد. پیشگفتار متنی کوتاه است که در یک صفحه قرار می‌گیرد. همچنین نباید اشکالات املایی یا نگارشی در آن وجود داشته باشد.

 تفاوت‎های مقدمه و پیشگفتار یک کتاب

مقدمه و پیشگفتار تفاوت‌هایی باهم دارند. مقدمه توضیحی است که هم درباره نویسنده و هم درباره کتاب است؛ اما پیشگفتار متنی است که نویسنده تنها درباره کتاب می‌نویسد. در قسمت پیشگفتار، نویسنده مستقیماً با مخاطب صحبت می‌کند و مواردی از جمله دلیل نگارش کتاب، محتوای آن و غیره مطرح می‌شود.
در بخش مقدمه بر خلاف پیشگفتار، درباره فصل‌های کتاب و ارتباط آن‌ها با یکدیگر گفته می‌شود. درحالی‌که در قسمت پیشگفتار، وارد قسمت‌های علمی نمی‌شویم. همچنین در بخش پیشگفتار، درباره نحوه تهیه کتاب گفته می‌شود. تشکر از دست‌اندرکاران نشر و مراحل چاپ کتاب را هم می‌توان در بخش پیشگفتار آورد.

جمع‌بندی

مقدمه یکی از بخش‌های ابتدایی کتاب است که به‌نوعی به‌عنوان فصل صفر هر کتابی شناخته می‌شود؛ بنابراین برای نگارش آن باید دقت کافی به خرج داد و حتی‌الامکان از نکاتی که تأثیرگذار هستند، استفاده کرد. در این مطلب به نکات مهم و تأثیرگذار در نحوه نوشتن مقدمه کتاب اشاره کردیم و همچنین توضیحات کاملی از تعریف مقدمه تا ساختار آن را ارائه دادیم.
اگر تا به اینجای مطلب را مطالعه کردید، باید به شما تبریک گفت! چون الان شما اطلاعات خوبی درباره نوشتن مقدمه دارید و دقیقاً می‌دانید این بخش از کتاب خود را چطور باید بنویسید. در ضمن کتاب‌هایی در این مطلب برای ایده گرفتن جهت نوشتن مقدمه معرفی کردیم که حتماً توصیه می‌شود مقدمه آن‌ها را مطالعه کنید.

ارسال دیدگاه