مراحل گرفتن مجوز چاپ کتاب

گرفتن مجوز چاپ کتاب و اطلاع از نحوه آن، پروسه بسیار مهمی است که اگر قصد چاپ کتاب دارید، حتماً با آن برخورد خواهید داشت. اگر دوست دارید تمام مجوزهایی که برای چاپ کتاب لازم است را دریافت کنید و اطلاعات کافی دراین‌باره ندارید، توصیه می‌کنیم حتماً تا انتهای این مطلب را با دقت مطالعه بفرمایید. چون هر آنچه لازم است درباره چاپ کتاب بدانید، ذکرشده و هیچ نکته‌ای از قلم نیفتاده است.

مجوزهای لازم برای چاپ یک کتاب چیست؟

مهم‌ترین و اصلی‌ترین سؤالی که برای مؤلف پیش می‌آید، این است که چه مجوزهایی لازم است تا یک کتاب چاپ شود؟ در ادامه لیست این مجوزها را به شما معرفی و سپس درباره هر یک از آن‌ها توضیح می‌دهیم.

مجوز شابک
مجوز قبل چاپ فیپا
مجوز جلد
مجوز نشر کتاب الکترونیکی
مجوز اعلام وصول
مجوز ارشاد برای چاپ کتاب

یک کتاب بدون داشتن مجوزهایی که در بالا معرفی کردیم، ارزش و اعتباری ندارد؛ بنابراین مهم است که مجوزهای لازم برای کتاب را دریافت نمایید. چون این مجوزها، به کتاب شما اعتبار و هویت می‌بخشند. ناگفته نماند که صفحه اول کتاب محل قرارگیری این مجوزهاست که نشان می‌دهند نویسنده حقوق مادی و معنوی اثر خود را دارد.

مراحل گرفتن مجوز برای چاپ کتاب

 

مراحل گرفتن مجوز چاپ کتاب

نشر سایبان، یکی از معتبرترین مؤسسات چاپ و نشر کتاب است که با داشتن مجوز از وزارت ارشاد، می‌تواند مسیر دریافت مجوز و چاپ کتاب را برای شما سریع کند. جهت ارتباط با همکاران ما می‌توانید از طریق شماره تلفن‌های اعلام‌شده، در تماس باشید.

  • قدم اول دریافت مجوز چاپ کتاب

در قدم اول باید فایل ویرایش شده و نهایی کتاب خود را آماده کنید. همچنین باید کارهایی مثل ویراستاری و صفحه‌آرایی را هم انجام داده باشید. اگر در این زمینه احتیاج به اطلاعات بیشتری دارید، می‌توانید از مشاورین مجموعه نشر سایبان راهنمایی بخواهید.

قدم دوم دریافت مجوز چاپ کتاب

قدم دوم دریافت مجوز چاپ کتاب، بستن قرارداد با مؤسسه انتشاراتی است. قراردادهایی که بسته می‌شوند، انواع مختلفی دارند که باتوجه‌به شرایط، می‌توانید هر یک از آن‌ها را انتخاب و منعقد نمایید. نوع کتاب، سابقه مؤلف، بودجه و مواردی از این قبیل می‌تواند در قرارداد تأثیر داشته باشند.

گرفتن مجوزها

در این مرحله فایل نهایی که به آن اشاره کردیم، به همراه طرح روی جلد، برای بررسی و تأیید به وزارت فرهنگ و ارشاد ارسال می‌شود. ناگفته نماند که طرح انتخاب‌شده، باید باتوجه‌به موضوع کتاب (علمی، سرگرمی، مذهبی و غیره) انتخاب شود. لازم است به این نکته هم اشاره کرد که پس از چاپ کتاب، باید تعداد مشخصی نسخه از کتاب مؤلف، به وزارت فرهنگ و ارشاد تحویل داده شود.

 

قدم دوم دریافت مجوز چاپ کتاب

 

گرفتن شابک

شابک مجموعه‌ای از 13 رقم است که توسط استاندارد بین‌المللی مشخص می‌شود. لازم به ذکر است که شابک، برای هر کتابی که چاپ می‌شود، منحصربه‌فرد بوده و هر گروه از رقم‌های آن نشان‌دهنده یک مفهوم هستند. به‌عنوان‌مثال سه عدد 946 در ابتدای شابک‌ها می‌آید که نشان می‌دهد این کتاب در ایران به چاپ رسیده است. همچنین بعضی از گروه عددها مربوط به زبان و برخی دیگر هم نشان‌دهنده ناشر هستند. در آخر هم چند رقم برای تشخیص اصل بودن شابک قرار داده می‌شود که نشان می‌دهد شابک تقلبی نیست و کتاب مجوز لازم را دریافت کرده است.

 

گرفتن فیپا

فیپا هم به‌عنوان مجوز چاپ کتاب شناخته می‌شود که اهمیت بسیار زیادی دارد. فیپا به معنای فهرست‌نویسی بوده و شامل اطلاعاتی درباره کتاب می‌شود. به‌عنوان نمونه می‌توان به نام نویسنده، شماره شابک، نام سایر نویسندگان و غیره اشاره کرد. ممکن است این سؤال برای شما پیش بیاید که فیپا چه فوایدی می‌تواند داشته باشد؟ در ادامه به اهداف و فوایدی که فهرست‌نویسی دارد، اشاره‌کرده‌ایم:

یک دستی و هماهنگی فهرست‌نویسی و سازمان‌دهی کتب در سطح کشور
تسریع امر اشاعه اطلاعات
افزایش سرعت گردش اطلاعات
صرفه‌جویی در بودجه نیروی انسانی، زمان و مکان
اطمینان از صحت و درستی
جلوگیری کردن از انجام کارهای تکراری
تسهیل امر فهرست‌نویسی توسط کتابداران در همه کتابخانه‌ها

دقت داشته باشید که در بعضی از موارد، فهرست‌نویسی باید مجدد انجام شود. مثلاً وقتی عنوان تغییری کرده باشد، یا این‌که نویسندگان بیشتر شده باشند. همچنین اگر کتاب از چاپ دوم به بعد ویرایش شده باشد، فهرست‌نویسی مجدد انجام می‌شود.

 

مدت‌زمان صدور مجوز فیپا

 

مدت‌زمان صدور مجوز فیپا چقدر است؟

بستگی به نوع کتاب، مدت‌زمان صدور فیپا می‌تواند بیشتر یا کمتر باشد. به‌عنوان‌مثال اگر کتاب توسط ناشر دیگر چاپ‌شده باشد، 5 روز کاری طول می‌کشد تا فیپا صادر شود. صدور فیپا برای کتاب‌های چاپ اول، 10 روز کاری و برای کتاب‌های تجدید چاپ 3 روز کاری زمان می‌برد. وقتی‌که مجوز فیپا را بگیرید، اطلاعات کتاب خود را می‌توانید در سایت کتابخانه ملی مشاهده نمایید. اگر نتوانستید اطلاعات را ببینید، بدانید که مجوزهای شما جعلی هستند.

مجوز نشر کتاب الکترونیکی

این مجوز، فرق زیادی با مجوز چاپ کتاب ندارد. اگر قصد دارید کتاب خود را در پلتفرم‌هایی مثل «کتاب راه» قرار دهید، این مجوز را باید داشته باشید. باتوجه‌به این‌که تعداد زیادی از خوانندگان از پلتفرم‌هایی مثل «کتاب راه» یا «طاقچه» برای مطالعه کتاب استفاده می‌کنند، بهتر است که مجوز نشر الکترونیکی آن را هم دریافت نمایید.

مجوز ارشاد برای چاپ کتاب

مجوز ارشاد، به‌عنوان یک مجوز چاپ کتاب بسیار مهم تلقی می‌شود. برای دریافت این مجوز، لازم است که در ابتدا 3 نسخه از کتاب خود را چاپ و برای اداره ارشاد ارسال نمایید. اداره ارشاد، بعد از دریافت کتاب، در ابتدای کار آن را با شناسنامه مطابقت می‌دهد. همچنین متن کتاب ازنظر مسائل اخلاقی، مذهبی، سیاسی و غیره موردبررسی قرار می‌گیرد. لازم به ذکر است که بعد از طی شدن تمامی این مجوزها، اداره ارشاد مجوز چاپ در تیراژ بالا را صادر می‌کند.
نکته بسیار مهمی که در اینجا باید به آن اشاره کرد، این است که مؤسسه‌های انتشاراتی زیادی هستند که مجوزهایی مثل فیپا و شابک را به‌صورت جعلی در کتاب درج می‌کنند. درنتیجه بهتر است که حتماً استعلام بگیرید و از صحت آن‌ها مطمئن شوید. همچنین اگر درباره این موضوع نیاز به اطلاعات بیشتری دارید، می‌توانید با همکاران ما در مجموعه سایبان در ارتباط باشید.

مجوز اعلام وصول کتاب

آخرین مرحله از مراحل اداری مجوز چاپ کتاب، مجوز اعلام وصل کتاب است. داشتن این مجوز نشان‌دهنده این است که متن کتاب، همان متنی است که توسط اداره ارشاد تأییدشده و تغییری در آن صورت نگرفته است. دقت داشته باشید که این مجوز هم بسیار مهم بوده و بدون داشتن آن، اجازه پخش کتاب را نخواهید داشت. اگر کتابی این مجوز را نداشته باشد، از تمامی کتاب‌فروشی‌ها جمع می‌شود.
بسیاری از ناشران به این مجوز اهمیت زیادی نمی‌دهند؛ اما شما همیشه این نکته را مدنظر خود قرار دهید. چون ضروری و مهم است. سؤال رایجی که درباره مجوز اعلام وصل کتاب ایجاد می‌شود، این است که چه مدت طول می‌کشد تا مجوز برای کتاب صادر شود؟ در پاسخ به این سؤال باید گفت که حدود 1 ماه طول می‌کشد تا این مجوز صادر شود.

مجوز طرح جلد

مجوز طرح جلد از دیگر مجوزهای مهمی است که شامل نکاتی می‌شود. در مجوز چاپ کتاب، طرح جلد اهمیت زیادی دارد. طرح جلد باید در سامانه وزارت ارشاد بارگذاری شده باشد. سپس مورد تأیید قرار بگیرد. دقت داشته باشید وقتی‌که طرح جلد را بارگذاری کردید، امکان تغییر آن وجود ندارد؛ اما در چاپ‌های بعدی این امکان را خواهید داشت.
نکته مهم دیگری که باید به آن اشاره کرد، این است که نمی‌توان نام مؤلف را تغییر داد یا حذف کرد. همچنین اگر قصد استفاده از القابی مانند مهندس، دکتر و غیره برای نام مؤلف را دارید، باید مدارک تحصیلی او در پیوست مدارکی که به وزارت ارشاد می‌فرستید، قرار داده باشید.

نتیجه‌گیری

چاپ کتاب نیازمند دریافت مجوزهایی است که در این مطلب به‌طور کامل درباره آن‌ها صحبت کردیم. چنانچه سؤالات بیشتری درباره مجوز چاپ کتاب دارید، می‌توانید با همکاران ما در مجموعه نشر سایبان در ارتباط باشید. هر یک از مجوزهایی که در این مطلب از آن‌ها نام بردیم، بسیار مهم و ضروری هستند که لازم است نسبت به آن‌ها حساس باشید. دلیل مهم بودن این امر را هم در همین مطلب نوشته‌ایم.

ارسال دیدگاه