شناختن انواع سبکهای نگارش کتاب برای هر نویسندهای که میخواهد چاپ کتاب انجام دهد، لازم و ضروری است. نویسندهای که بخواهد نگارش کتابش را آغاز کند، باید بداند که کدام سبک را میخواهد برای نگارش به کار ببرد؟ دانستن موضوع کتاب، رده سنی مخاطب و غیره میتوانند در انتخاب سبک بسیار تأثیرگذار باشد. اگر میخواهید نوشتن کتاب خود را شروع کنید، بنابراین حتماً باید سبکهای نگارشی را هم بشناسید. در ادامه 5 سبک نگارشی بسیار رایج را به شما معرفی میکنیم.
1. سبک روایتنویسی یا Narrative
یکی از سبکهای نگارش کتاب، سبک روایت نویسی است. این سبک از نگارش میتواند داستانی یا غیرداستانی باشد. در سبک روایت نویسی، نویسنده، میتواند روایتی غیرواقعی، واقعی یا تاریخی را روایت کند. لازم به ذکر است که برای استفاده از این سبک نگارش، روشهای مختلفی وجود دارد. انتخاب روش مناسب، به قصه یا داستان بستگی دارد.
یکی از روشهای نوشتن سبک Narrative، روایت خطی است. در این نوع نگارشها، داستان، به ترتیب زمانی نوشته میشود. بیشتر قصههایی که در کتابها نوشته میشوند، با استفاده از همین روش روایت خطی هستند. روش دیگر سبک روایت نویسی، روایت غیرخطی بوده و شیوه نوشتن آن دقیقاً برعکس روایت خطی است. یعنی وقایع و رویدادها بر اساس ترتیب زمانی بیان نمیشوند.
یکی از معروفترین نمونههای روایت غیرخطی، رمان خانه برگها یا House of Leaves است. در روایتهای غیرخطی میتوانید رویدادهایی که کلیدی هستند را برجسته کنید یا اینکه رویدادها یا صحنههایی را اضافه کنید که در جدول زمانی داستان قرار نمیگیرند، اما بهتر و بیشتر میتوانند جزئیات را بیان کنند.
مقاله پیشنهادی:اصول و قواعد تایپ و حروف چینی
2. سبک نگارش تحلیلی یا Analytical
این سبک یکی دیگر از سبکهای نگارش کتاب است که بیشتر در کتابهای دانشگاهی دیده میشود. در این نوع سبک، نویسنده به بررسی شواهد یا نتایج پژوهشها میپردازد. لازم به ذکر است که این سبک از نگارش، فرایندی فکر طی شده برای رسیدن به یک نتیجه معین را شامل میشود. برای استفاده از این سبک، لازم است که حتماً با مهارتهای نوشتن تحلیلی آشنایی داشته باشید.
داشتن تفکر انتقادی نیز یکی از مهارتهای بسیار مهم برای نوشتن این سبک از نگارش کتاب است. نویسنده باید دانش کافی درباره موضوع موردنظر را داشته باشد تا بتواند بهخوبی آن را مورد ارزیابی قرار دهد. همچنین پیچیدگیهای آن را هم در نظر بگیرد. بهعلاوه استدلالهایی که ارائه میدهد، همگی با دلیل و منطق باشند.
در سبک نگارش تحلیلی، نویسنده درباره نظریهها، ایدهها و مفاهیم مختلف صحبت میکند. لازم به ذکر است که نویسنده بعد از شناسایی و کالبدشناسی موضوع میتواند درباره آن استدلال و نظراتش را بیان کند. یکی از مهارتهایی که نویسنده باید برای نوشتن سبک نگارش تحلیلی داشته باشد، این است که بتواند آنچه که درک میکند را بهخوبی توضیح دهد. همچنین قادر باشد موضوع را از چندین جنبه و زاویه ببیند.
3. سبک نگارش تشریحی یا Expository
سبک نگارشی تشریحی یکی دیگر از سبکهای نگارش کتاب است. نویسنده برای استفاده از این سبک نگارش، همانند سایر سبکهای دیگری که معرفی کردیم، مهارتهای کافی را داشته باشد. همانطور هم که از نام این سبک پیداست، به شرح و توضیح یک ایده یا موضوع خاصی میپردازد. لازم به ذکر است که استفاده از این سبک نگارش، به موضوعات خاصی محدود نمیشود؛ بلکه طیف وسیعی از موضوعات از جمله تجربیات انسانی، اختراعات، احساسات، سیاست، طبیعت، خانواده و غیره را در بر میگیرد.
برای اینکه مهارتهای کافی جهت نوشتن این سبک را به دست آورید، کافی است از چند راهکار مناسب استفاده کنید. اولین راهکاری که میتواند به شما در این مسیر کمک کند، این است که ساختار کتاب را مشخص کنید. چون اولین قدمی که برای نوشتن باید برداشت، این است که چطور باید کار را ساختار داد؟ سپس میتوانید از یک طرح کلی شروع کنید. در نوشتن تشریحی، باید روی وضوح تمرکز کنید و تمام مطالب را بهروشنی بنویسید تا خواننده بهخوبی مطلب را درک کند.
4. سبک متقاعدکننده یا Persuasive
این سبک هم یکی دیگر از سبکهای نگارش کتاب است که شکل دیگری از سبک غیرداستانی است. در این سبک، انتخاب کلمات باید به شکل خیلی دقیق انجام شود تا خواننده با خواندن مطلب، به منطقی بودن آن پی ببرد. سپس آن را بپذیرد. دو ویژگی بسیار مهمی که در سبک متقاعدکننده دیده میشوند، منطق و جذابیت احساسی هستند که هر دو بهخوبی روی مخاطب کتاب تأثیر میگذارند.
بنابراین نویسنده در هنگام استفاده از سبک Presuasive حتماً باید به این دو مورد دقت داشته باشد. لازم به ذکر است که ویژگی منطق در این سبک، حرف اول را میزند و از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. در این سبک، وقتی نویسنده، نظریه یا ایدهای را بیان میکند، باید طبق منطق باشد. یعنی دلیل و استدلال خود را از بیان آن ایده بیان کند. بهاینترتیب مخاطب، قانع میشود و آن ایده را بهصورت منطقی میپذیرد.
دقت داشته باشید که در استفاده از این سبک، باید موضوع بهصورت دقیق انتخاب شود. انتخاب موضوعات کلی و مبهم نمیتواند ایده خوبی باشد. همچنین کسی درباره موضوعات کلی به استدلال نمیپردازد. دقت داشته باشید که متقاعدکردن مخاطب، به میزان زیادی به احساسات او بستگی دارد. به همین دلیل است که در این سبک، در کنار منطق، از جذابیت احساسی هم استفاده میشود.
برای انتخاب چنین سبکی، بهتر است نویسنده به سراغ موضوعاتی برود که نسبت به آنها احساس داشته و علاقهمند است. در نتیجه در کنار استفاده از منطق، میتواند مطلب را بهگونهای بنویسد که روی احساس مخاطب هم تأثیر داشته باشد. در نهایت او موفق به استفاده از دو مؤلفه اصلی سبک متقاعدکننده (منطق و جذابیت احساسی) شده است.
مقاله پیشنهادی:ویراستاری چیست
5. سبک استدلال نویسی یا Argumentative
یکی دیگر از سبکهای نگارش کتاب، سبک استدلال نویسی است که بسیاری از افراد این سبک را با سبک قبلی اشتباه میگیرند. درحالیکه استدلال نویسی با سبک متقاعدکننده بسیار تفاوت دارد. تفاوت اصلی که در بین این دو سبک وجود دارد، این است که در سبک متقاعدکننده، از جذابیت احساسی استفاده میشود. در نتیجه مطلب، جذابیت عاطفی و صمیمانهای دارد. درحالیکه در سبک استدلال نویسی، اینطور نیست و فقط باید به بررسی مطالعات و آمارهای علمی پرداخت.
نویسنده در سبک استدلال نویسی، از نقلقولهای متخصصان هم استفاده میکند. علاوه بر این موارد، شواهدی را برجسته مینماید که خود با استفاده از نظرسنجیها یا پرسشنامههای خود به دست آورده است. برای استدلال نویسی، باید به چندین فاکتور توجه داشته باشید. اولین فاکتور، این است که سبک نوشتن، بهصورت رسمی و از زبان سومشخص نوشته میشود.
فاکتور مهم دوم، این است که حقایقی نوشته شده، باید بهصورت علمی و همچنین از منابع معتبر در کتاب نوشته شده باشند. فاکتور بسیار مهم بعدی، این است که نویسنده روی آن حقایق و واقعیتهای علمی، استدلال کند. سپس ادعاها و نظریات خود را برای متقاعدکردن خواننده بیان نماید. نویسنده برای استفاده از این سبک نگارش در کتاب خود، باید ابتدا درباره موضوع موردنظر خود تحقیق کند.
بعد از تحقیق درباره موضوع، بر اساس نتایج بهدستآمده، باید موضع یا استدلالی را انتخاب نماید. همچنین به جمعآوری منابع معتبر بپردازد. سپس جریان استدلال یا موضع خود را از ابتدا تا انتها با استفاده از منابع و دلایل معتبر در کتاب خود بیان کند. سپس با بیان مجدد استدلال خود و همچنین قراردادن یک دلیل خوب برای مخاطب یا خواننده، میتواند نتیجه را به پایان برساند.
جمعبندی
برای نوشتن، میتوان از انواع سبکهای نگارش کتاب استفاده کرد اما باید به این نکته توجه داشت که انتخاب سبک به موضوع کتاب همبستگی دارد. در این مطلب به 5 سبک رایج در نوشتن کتابها اشاره کردیم و درباره آنها توضیحاتی دادیم. بعضی از این سبکها، برای کتابهایی مناسب هستند که موضوع داستانی دارند. همچنین برخی از سبکها هم برای کتابهای دانشگاهی یا علمی مناسب هستند. چون در این نوع سبکها، بیشتر از منطق، شواهد علمی و نتایج پژوهشها استفاده میشود و در آنها جایی برای احساسات وجود ندارد.
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.